“Tiada layanan istimewa kepada JDT” – FAM

Baru-baru ini media tempatan melaporkan juara bertahan Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) kemungkinan mendapat ‘bantuan’ daripada pengadil kerana kerap memberikan sepakan penalti kepada skuad Harimau Selatan.

Daripada 4 perlawanan Liga Super setakat ini, JDT berjaya memperoleh 4 sepakan penalti sekaligus menimbulkan khabar angin dalam kalangan peminat bola sepak tempatan mengenai layanan istimewa pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Mengulas mengenai isu tersebut dalam Berita Harian, Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM, Md Dali Wahid menafikan dan menegaskan tiada layanan istimewa yang diberikan oleh pengadil kepada mana-mana pasukan dalam Liga Malaysia (Liga M).

Beliau juga menjelaskan pihaknya sedia menyiasat jika ada dakwaan mengenai salahlaku pengadil dalam perlawanan Liga Malaysia dan mengambil tindakan tegas.

“Sejujurnya memang tiada hak istimewa diberikan kepada JDT. Tapi itu hak orang (untuk membuat dakwaan) dan kami terima saja apa yang mereka katakan.

“Kami akan menyiasat segala dakwaan atau kritikan diterima berhubung mutu pengadilan dalam liga kita. Selepas itu barulah kami akan buat tindakan susulan,” jelasnya.

Md Dali juga mengesahkan beliau telah pun berbincang Ketua Jabatan Pengadil FAM untuk menyiasat mengenai sepakan penalti yang diberikan kepada JDT.

“Hari ini pun saya ada berbincang bersama Ketua Jabatan Pengadil FAM, Kassim Kadir Bacha mengenai penalti diterima JDT yang kini hangat diperkatakan.

“Setiap kali perlawanan pun saya jumpa pengadil untuk memberi motivasi dan antara perkara yang saya selalu katakan kepada mereka adalah tegas dan adil. Keadilan akan datang bila anda tegas,” katanya.

Minggu lepas, dua pengadil daripada pasukan Liga Super menerima surat tunjuk sebab daripada FAM kerana mengkritik mutu pengadilan. Md Dali berkata setiap jurulatih dan pemain perlu mengikut saluran yang betul untuk meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

“Kami memang terbuka menerima kritikan, tapi biarlah kritikan itu berasas dan mengikut saluran yang betul. Malah, kami akan siasat terlebih dulu segala tuduhan yang dilemparkan, bukannya ambil tindakan secara melulu.

“Setakat ini pengadil menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab, tiada kata dengan JDT lain (layanan), memang tiada,” katanya.